На 30 юни  от 15 часа в зала Варна ще

...
На 30 юни  от 15 часа в зала Варна ще
Коментари Харесай

Коментират най-застрашаващите заплахи от климатичните промени във Варна

На 30 юни  от 15 часа в зала Варна ще се организира експертна консултация по капиталова мярка " Превантивна система за наблюдаване и надзор на отрицателните геодинамични процеси в резултат на интензивни превалявания, като мярка за акомодация към климатичните промени “.

Целта на срещата е екипът на плана от администрацията на община Варна да показа и разиска с експертната общественост на града концепцията за капиталова мярка, която ще се финансира още тази година, както и да се обсъдят съответните хрумвания и се съберат експертни отзиви за детайлите на нейната реализация и благоприятни условия за използването й и на други места.

Ще бъде показан метода, по който се стига до тази концепция, разбора за нейната изпълнимост и адекватност, както и съответните капиталови действия.

Община Варна е една от осемте български общини сътрудници на Националния поверителен екофонд и Националната асоциация на локалните и районни управляващи на Норвегия в план " Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “, финансиран в границите на Програма " Опазване на околната среда и климатичните промени “  на Европейското икономическо пространство(ЕИП). Фокусът на плана е акомодация към климатичните промени в градска среда и е в осъществяване на Националната тактика за акомодация към климатичните промени. В нея за тези осем града въз основата на научна информация и разбори са разпознати като съществени закани резултатът на градския топлинен остров, улични наводнения вследствие на значителни превалявания, последвани от дефицит на вода заради суша, както и градски свлачища, които се задействат вследствие на значителни превалявания.

Всяка от общините след запознаване с непознатия опит и посещаване в Норвегия направи разбор на заканите от климатичните промени на локално равнище и на общинските политики като употребява особено създадена за задачата методология. В резултат на тази едногодишна работа всяка община разпознава подобаваща капиталова мярка, която се финансира в границите на същия план и реализирането й ще стартира още през актуалната година.

За община Варна най-застрашаващата опасност от климатичните промени в градска среда са интензивните и неравномерни извалявания и следствията от тях.

Затова и плановият екип на общинската администрация благодарение на специалистите и консултантите  на Националния поверителен екофонд и Западно-Норвежкия проучвателен институт предлага за реализация пилотен план, който да може да се възпроизведе незабавно и на други места в града. Ключовите критерии за избор на мярката са тя да защищава от рисковете на съответните закани, да е новаторска, да е осъществима и да е належащо и постижимо нейното използване и на други места в града, а и в други градове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР